Нийгмийн

Нийт инфляцын 47.1 хувийг 20 бүтээгдэхүүний үнэ бүрдүүлжээ

Улсын хэмжээнд инфляц 2023 оны 5 дугаар сарын байдлаар 11.3 хувь байгааг Үндэсний статистикийн хороо мэдээлсэн. Тэгвэл тавдугаар сарын байдлаарх нийт инфляцын 47.1 хувийг тодорхой нэр төрлийн 20 бүтээгдэхүүний үнийн өсөлт бүрдүүлжээ.

Тодруулбал, дотоодын хүнсний бүтээгдэхүүн дотроос хонь болон үхрийн ястай мах, үхрийн цул мах, талх, гурил, сүү, гурилан боов, шар айраг, гоймон, төмс, цагаан будааны үнэ инфляцад ихээхэн нөлөөтэй байгаа аж. Мөн импортын барааны бүлэг дэх угаалгын нунтаг, үсний шампунь, вакум цонхны 1 мкв-ийн үнэ, эмэгтэй хүний нүүрний шингэн энгэсэг зэрэг бүтээгдэхүүний үнийн өсөлт томоохон нөлөө үзүүлжээ. Эдгээр барааны үнийн өсөлтийг хасаж тооцвол улсын хэмжээний инфляц 6.0 хувьтай байгаа аж.

Манай улсын хэрэглээний үнийн индексийн өөрчлөлтийг 384 нэр, төрлийн бүтээгдэхүүний үнийн өөрчлөлтөөр индексжүүлж хэмждэг. Гэсэн ч нийт инфляцын 40 гаруй хувийг цөөн хэдэн бүтээгдэхүүн, тэр дундаа хүнсний бүтээгдэхүүний үнийн өсөлт тайлбарласан хэвээр байгаа юм.

Монголбанкны хувьд энэ оны төгсгөлд инфляцыг 1 оронтой тоонд хүргэх, ирэх оны эхний хагаст зорилтот 6-8 хувийн интервалд хүргэхийг зорьж ажиллаж буй билээ.

Энэ мэдээнд өгөх таны үнэлгээ
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

АНХААРУУЛГА: Уншигчдын бичсэн сэтгэгдэлд Eguur.mn хариуцлага хүлээхгүй болно. Манай сайт ХХЗХ-ны журмын дагуу зүй зохисгүй зарим үг, хэллэгийг хязгаарласан тул Та сэтгэгдэл бичихдээ бусдын эрх ашгийг хүндэтгэн үзнэ үү.

guest
0 Сэтгэгдэл
Inline Feedbacks
View all comments

Холбоотой мэдээ

Back to top button